Farligt för katten

”Curiosity killed the cat” – det finns en anledning till att det ordspråket har formats. En del av kattens charm är dess obändiga livsglädje och intresse för nya saker, spännande platser och mattes och husses sysslor. Det betyder att den gör helt andra riskbedömningar än vi – och i tidig ålder verkar den inte göra några riskbedömningar alls…. Så du måste göra det åt dem!

En höjdare till Burmilla....  Va?! Komma ner? Varför då?

 Jag kan ju komma ännu högre…

Betrakta ditt hem med nya ögon när du får hem din lille kattkompis. Vad skulle kunna bli farligt?

Badrummet är väl ett ofarligt ställe? Ja, om du fäller ner toalocket. En Burmilla vill ju gärna se vad du gör när du tvättar eller sminkar dig, och första naturliga stället att komma lite högre upp är toastolen. och nerifrån syns det inte att man kan hamna i en pool… Har en kattunge ramlat ner, kommer den inte upp på egen hand utan kan faktiskt drunkna.

Om du har tvättmaskin och torktumlare hemma behöver du vara noga med att kolla att katten inte hoppat in och lagt sig, innan du kör igång maskinerna.

Plast- och papperspåsar är roliga leksaker, men låt dem bara leka med dem när du är hemma. De kan fastna i handtagen och kvävas.

Matte behöver hjälp med tvätten!
Matte behöver hjälp med tvätten!

Försök vänja dig vid att kolla vad katten är innan du  går hemifrån – de är fenomenala på att smita in i garderober och skåp, och en del av dem har innehåll som kan vara farliga för katten. Se till så att de inte kommer åt maskindiskmedel, tvättmedel eller mediciner. Man vill gärna tro att katten inte äter det som är giftigt, men det stämmer tyvärr bara om vi pratar ruttet kött som avger metangaser.

Blommor – vänj dig vid att dubbelkolla om en blomma är giftig för katten innan du köper den, och se över de blommor som du redan har hemma när innan katten flyttar in. En del vanliga krukväxter kan skapa väldiga problem, t.ex. :

  • Julstjärna, Julros, Hyacint och Amaryllis, som alla är giftiga för katten.
  • Kottepalm har dödat kattungar.
  • Liljeväxter är farliga.
  • Murgröna, Kroton, Gullranka och Prickblad har irriterande växtsaft.

Sök på Giftinformationscentralen, där finns all nödvändig information.

Det betyder inte att du inte kan ha någon blomma hemma som det varnas för – men placera dem på ett sådant sätt att katten inte kommer åt dem. Och ge dem annat roligt att tugga på. En katt har nämligen inbyggt i programmet att den ska äta grönt för att få upp hårbollar, så det är inget du kan fostra bort. Orkar du inte odla kattgräs, köp en eller flera präktiga Ampelliljor och ställ på bra ställen. Eller Flasklilja – den är älskad och kommer sannolikt bli helt stubbad. Bladen är dessutom rätt vassa och sträva, så din katt kommer lyckas kräkas oftare än vanligt…

shapeimage_5

Och du – skydda din blommor också. Ett bra sätt kan vara att skapa ett naturlig plats att sitta på genom att ha lite mellanrum här och där mellan krukorna. Då ökar sannolikheten för att de får stå kvar…. Fönster är bra platser med spännande utsikt, där kommer katten vilja vara. Samma gäller för balkonglådor. 😉

Andra dolda faror kan vara elkablar om katten tycker om att gnaga på det. Samla sladdar och kablar i en sladdgömma, ett hårdare ”rör” du virar runt sladdarna så de går inne i den kanalen sedan.

Balkongen behöver du förmodligen näta in. Sedan 2008 är det t.o.m. lag på att du ska göra det om balkongen är mer än 5 m över marken. Läs mer om balkongsäkerhet här Men även på lägre nivåer riskerar katten fallskador. Gör inte misstaget att tänka att din katt har så bra balans och kontroll att den aldrig kommer ramla. Du har delvis rätt, men kommer det en humla eller någon annan spännande insekt kommer katten plötsligt börja hoppa efter den – även om den inte har något att landa på…

Mat är ett spännande glädjeämne, men det finns en hel del att vara försiktig med.

  • Rå äggvita är giftig för katten! Den klarar små mängder, men undvik det helt för säkerhets skull.
  • Lök likaså, spelar ingen roll om den är rå eller tillagad.
  • Vindruvor – en katt har dött av så lite som 7 stycken. Gäller russin också.
  • Mörk choklad, se upp med den och låt det inte ligga framme. Katten kanske slickar eller gnager på den, fast den inte tål teobrominet som den innehåller. Blir det för stora mängder kan katten dö.
  • Avocado – innehåller persian som är farligt för din kompis
  • Mjölk – katten är faktiskt laktosallergiker.
  • Nötter (alla) –  1 g per kroppsvikt kan vara tillräckligt.
  • Alvedon eller andra tabletter för människor. Var noga med att inte ha dem lite här och där – en katt som vill komma åt något, klarar blisterförpackningar också.
  • Svamp! Oavsett om den är ätlig för oss människor.
  • Glykol och råttgift. Förstås självklart. Tänk bara över hur du förvarar det, så katten inte kan slicka i sig spillrester.

Symptom på förgiftning kan vara att katten kräks, får diarre´, saliverar, blir vinglig och slö. Ibland blir slemhinnorna bleka. Men med katter är det inte så lätt att tyda tecknen, så om du vet att den ätit något olämpligt och den beter sig det allra minsta annorlunda, kontakta din veterinär.

Ett annat problem är att katter äter även sådant som inte är mat. 

Ha aldrig trådstumpar liggande, inte ens sytråd. Katten kan inte spotta ut det om den väl börjat tugga det i sig, så den äter tills allt är borta. Det kan orsaka stopp i tarmen och är väldigt smärtsamt. Andra faror är hårsnoddar och öronproppar. Dessutom kan kattleksaker skapa problem. En del har små söta detaljer eller snören som lossnar, och sedan blir uppätna. Släng det!

Spisen är farlig, det säger sig självt. Lär katten från början att den inte får vara på spis och diskbänk. Här är vattensprutan till stor hjälp. 😉 Har du anledning att inte lita på din katt är det bra att sätta en kastrull med kallt vatten på den heta plattan när du är klar med maten.

Levande ljus är jättemysigt, men katten kan få för sig att det är en rolig leksak. Eller så välter den ljuset i ett katt-fnatts-race. Använd ljuslyktor så katten inte kan komma åt lågan.