Kattungen hemma hos dig

Äntligen är det dags att få hem din kompis! Väntetiden är över, och nu ska du och din kattunge lära känna varandra på allvar. Innan du tar hem katten, läs det här: Farligt för katten

Vad kan du förvänta dig, och vad kan du tänka på för att underlätta hemkomsten för den lille krabaten?

Man kan göra en hel del rent praktiskt för att det ska gå så smidigt som möjligt. Börja med att sätta ner transportburen framför kattens toalettlåda, och häll ut sanden i lådan du kanske fått med från uppfödaren innan du öppnar dörren. Låt sedan kattungen få upptäcka ditt hem med toaletten som utgångspunkt, så behöver du aldrig fundera på om den kommer hitta den i tid eller inte.

Kattungen behöver tid för att nosa sig igenom sitt nya hem. Ge den all tid den behöver, även om du längtar efter att få gosa och mysa. Har du ett stort hem kan det vara klokt att välja hur många rum som ska vara tillgängliga första dagen, och sedan utvidga allteftersom, annars kanske det blir för mycket att hålla reda på.

Det är bra att ha flera vattenskålar utplacerade, och tänk på att inte ha dem på samma ställe som maten. En katt dricker bättre om vattnet står för sig. Kattungen ska inte dricka mjölk eller grädde, den är laktosintolerant och kan få stora problem med magen!

Burmilla är social i alla aspekter, så det kan vara smart att ha matplatser i de rum du själv oftast vistas i. Inte kul att äta ensam! Fortsätt med samma matvanor som kattungen hade i sitt första hem, så får den inte problem med magen. Skulle du av någon anledning senare välja att välja ett annat foder, byt ut det successivt. Börja med 10% nytt i det gamla någon vecka, öka till 25% veckan därpå, för att sedan ha 50-50 nästa vecka igen, o.s.v.

Så länge din Burmilla är fertil behöver du inte fundera så mycket på maten – ge dem fri tillgång till hårdmat, och de reglerar det där själva. Men så fort katten kastreras blir läget ett annat. Nu behöver du väga upp dess dagsranson och fördela maten lite över hela dagen, enligt det schema som passar dig och din katts dagliga rutiner.

Du är kattungens trygghet, och har du en Burmilla ska du inte bli förvånad över att den vill sova hos dig. Fatta ditt beslut första natten – om du låter den sova hos dig då, är det inte snällt att ändra det senare. En Burmilla har för övrigt väldigt svårt att förstå begreppet stängda dörrar, så är det viktigt för dig att kunna stänga katten ute måste du lära den det på en gång. Vi har gett upp! 😉

Nu kommer en tid av fostran och träning i uthållighet. Om du inte vill att katten ska vara på bordet när den är vuxen, är det nu du kämpar för den principen. Lyft ner katten VARJE gång den hoppar upp, även om det blir 381 gånger på rad…. Någonstans där börjar den fatta att det verkar vara ett faktum i livet att man inte ska vara där. :)) Man kan använda sig av vattenspruta också, men då är det viktigt att du synkar det med det exakta ögonblicket när katten gör det förbjudna. (Helst ska den inte se flaskan.)  Den måste få intrycket att det är handlingen som skapar obehaget, annars kommer den bara lära sig att man blir blöt av vattensprutor. Eller ännu värre – av dig.

Ha lite extra tålamod med din kattunge om den gräver i blomkrukor och råkar vara en Burmilla. Det verkar ligga i blodet, jag har totalt misslyckats med att fostra bort reflexen. Mitt bästa tips är prydnadssten och snäckor i alla krukor de kommer åt. Är inte lika roligt att gräva om man inte ser jorden. 😉

Jäpp! Dags hjälpa till med utekrukorna!

Lek och ha roligt med din kattunge, men väck den inte i onödan, den behöver sin sömn. Tänk på att ha leksaker till hands där du brukar sitta – om katten vill bita i dina fingrar eller händer, ger du dem snabbt en leksak att massakrera istället. På det sättet vänjer de sig vid att människohänder inte ska tuggas på, och det är rätt trevligt när katten är vuxen.

Har du tänkt på att skaffa ett klösträd till din katt? Köp ett roligt som inte är för kort (katten ska kunna sträcka ut sig) och göm det inte i något hörn för att du tycker det är fult. Står det inte på ett bra ställe kommer katten använda soffan för att markera sitt revir istället. Du kan ”kompis-klösa” med din katt för att visa vad det är till för. Placera katten vid klösträdet och ”klös” själv en bit ovanför kattens huvud.

Fönster är underbara platser. Skona dina blommor och gör din katt lycklig genom att göra en ordentlig sittplats för den, kanske rentav i alla fönster? En katt uppskattar att ligga lite högt, och här har den ju dessutom koll på vad som händer utomhus. Alla fåglar blir oftast ivrigt kommenterade, med ett mycket speciellt ljud.

Vänj dig vid att förvissa dig om att du vet var katten är innan du går hemifrån. De är mästare på att slinka in i förrådet, en garderob eller ett skåp utan att du märker det.

Prata med din katt och lär dig att tolka vad och hur den svarar. En katt jamar faktiskt i stort sett aldrig på andra katter, det ljudet sparar de till oss människor.  Så jamar din katt, vill den förmodligen att du ska förstå något. Med tiden kommer du upptäcka att din katt har olika ansiktsuttryck också. Du är inte på något sätt galen, du känner den bara väl :))

     

Så nöjd…

På jakt…

Kolla matte! En fågel!!

Kan jag få lite mer mat?

När katten är runt 4 månader börjar den tappa sina mjölktänder. Du märker förmodligen knappt av det, men när de byter hörntänder kan  de under en period ha dubbla (inget att oroa sig för) och det kan rentav blöda lite. Ha bara koll på att den perioden inte är för lång och att katten inte verkar ha obehag av att äta. Om du upplever att den tycker att maten är jobbig, kan det vara bra att ge extra mycket mjukmat under den här (korta) perioden. Det kan också vara bra att ge katten tillgång till lite hårdare leksaker som de kan få bita i. Det kliar i tandköttet på dem precis som för spädbarn.

Hörntand i soffan…

Är din katt ett halvår? Nu är det dags att på allvar bestämma sig för om du ska låta katten gå i avel eller inte. Om du inte planerar för det, är det dags för kastration. En fertil katt som inte får göra det den är skapad för blir bara frustrerad och du som ägare kommer inte heller trivas. Allvarligast är dock att det kan skada din honkatts hälsa om man bara låter det vara. Din hankatt far inte lika illa (men blir förmodligen mager av att vara så rastlös) men jag är helt övertygad om att din budget för städkostnader kommer ta ordentligt med stryk. Risken finns att du dessutom börjar tycka illa om honom, fast han bara gör det han är programmerad för. Ta ansvar för din katt och er relation!

När din katt är runt året är det dags att förnya vaccinationsskyddet. Lite beroende på vilket fodermärke katten står på, kan det också vara dags att gå över till ett vuxenfoder (Behövs inte om du använder Acana eller Orijen, som vi gör)

Efter ett år känner du din katt ganska bra, men du har fortfarande mycket kvar att upptäcka, allteftersom åldern gör att den förändrar sitt beteende lite. Vi önskar dig en härlig upptäcktsresa och ett underbart liv med din vän!

2 år

Fortfarande leksugen…