Kattutställning – vad, hur och varför?

Du kanske har stött på en del av begreppen – BIS, NOM, BIV, EX 1 , Champion, ”cert”…. Men vad i all världen betyder de? Och varför blir en sund kattägare lika glad oavsett om katten vinner eller inte? Vi ska försöka reda ut utställningsdjungeln lite, häng med! 😉

En kattutställning är en skönhetstävling och en fackmässa på samma gång. Vi som kattuppfödare är väldigt intresserade av domarnas synpunkter på de katter vi planerar att använda i vidare avel, eller den avkomma som redan avlats fram. Dessutom ger utställningarna oss en möjlighet att träffa kattintresserade besökare, och hjälpa dem att upptäcka vår underbara kattras, burmilla. Men det finns förstås också en stor mängd stolta kattälskare som älskar att visa upp sin kisse och få träffa andra kattfantaster. För publiken som kommer och tittar är det ett gyllene tillfälle att lära känna och jämföra olika raser. Passa på att intervjua de olika uppfödarna om rasens personlighet och lynne, behov och intressen. Den kunskapen kan hjälpa dig att söka den katt som passar din egen personlighet, vanor och önskemål så bra som möjligt.

Raskatterna bedöms efter den rasstandard som Fife har fastslagit för respektive ras.  Så här ser burmillas rasstandard ut:

Allmänt: Elegant, av medelstorlek.

Burmilla Queen

Huvud: Mjuka konturer, lätt rundad panna och medium avstånd mellan öronen. Bred nos och och god bredd i ögonbrynshöjd.

3B36790C-3906-490A-94CD-0A20C29EB944

Kisolanza

Nos: Nosen ska inte ha en rak linje, utan en lite brytande vinkel. Bula på nosen är inte önskvärt. Mellan spetsen på nosen och hakan ska linjen vara rak.

fullsizeoutput_44df

Öron: Ganska brett isär, örats ytterlinje ska följa huvudets kontur om man tittar framifrån. Tittar man i profil ska öronen ha en framåtlutande placering (Ofta svårt att se på domarbordet, då katten inte sällan sitter och ”himlar” med öronen för att visa att den ogillar stället) Öronens bas ska vara bred, och deras topp rundad.

fullsizeoutput_44f0

Ögon: Stora ögon, aningen snedställda. Den övre rundningen ska vara påtaglig, gå i linje mot nosen och den undre ögonlinjen ännu rundare. Uttrycket som skapas är vänligt. Färgen ska vara lysande och uttrycksfull, med en markerad ”eyeliner” som harmonierar med dess pälsfärg. Störst effekt ger förstås svart och brunmaskad, de andra färgerna ger en svagare kontrast. Själva ögonfärgen ska vara så grön som möjligt, men man har acceptans för en blåaktig ton hos de burmamaskade och en gulaktig ton för katter som är under två år (färgen mognar fram långsamt hos vissa, men blir i gengäld ofta starkare då.)

Kropp: Medium i storlek och längd. Välbalanserad, fint rundad bröstkorg, rak rygg. Den får inte vara knubbig eller satt, inte heller så elegant som orientalerna.

 

Ben: Slanka ben med stark benstomme. Bakbenen ska vara aningen högre än de främre.

Tassar: Nätta och ovala. Eleganta, inte klumpiga.

Zjamila

Svans: Medium till lång, tjockare i basen för att smalna av i en rundad svanstipp.

Päls: Silkig och mjuk, kort men med ett litet lyft från underullen. Den får inte vara för lång eller raggig.

Färg: Ren silvervit, eller varmfärgad golden, med olika färgnyanser i själva tippingen. Fler detaljer om Burmillans färger Shaded innebär att ca 1/3 av det yttersta på hårstrået har färg, shell att det är ca 1/8.

Jaha? Ta det lugnt, nu börjar vi förklara.

Till att börja med tävlar din katt bara mot beskrivningen av rasens perfekta drömkatt – den som enligt listan skulle motsvara 100 poäng. Domaren går igenom listan i sitt huvud och frågar sig hur väl katten motsvarar beskrivningen. Du kan ställa ut din katt och få domarens bedömning redan från 4 månader. Är din katt äldre än 10 månader kan den börja tävla om titlar – Champion, International Champion, Grand International Champion och Supreme Champion. (Är katten kastrat heter titlarna istället Premier, International Premier o.s.v.)

 Hej på dig!

Ok, vi granskar varandra…
Vad sa hon om mina öron?
Nä, hon verkar inte riktigt klok!

Avståndet mellan öronen verkar bra…

AC83C4FC-46A0-4448-93C3-E62D0BEB89C6

ACFB921C-1C80-4F85-A566-15B7EC377E5B Proportioner och tyngd..

53B466A9-5BDF-4459-AE95-BAB5F7A7FD32 Profilen har rätt linjer

Catwalk!

C9CDDC32-B4F3-44C5-83FC-45939ABE3FEE Pälsen är fin!

Låt oss säga att du kommer med din fertila katt som är över 10 månader men aldrig tävlat förut. Då börjar den från början, och bedöms mot kraven för att få bli Champion. Det innebär att din katt måste ha 93 av de 100 poängen ovan. Har den det, kan domaren ge bedömningen Ex1 och du har fått det första certifikatet av de tre som krävs för att din katt ska få titeln Champion. Grattis!

341BADB5-80C6-47D8-B88D-869760E8B25C

Nä, jag tror jag sticker från den här domaren!

 Katterna upplever det olika…

Lite läskigt…
Avslappnad på domarbordet…

Men sakta i backarna lite…. Tänkte du på att jag skrev EX 1? (Står för excellent 1) Det finns EX 2, EX 3, EX 4 och sedan onumrerat också. Det innebär att om det finns en annan katt (nu pratar vi om samma ras) i exakt samma klass, kön och färggrupp som din egen (1 är svartpigmenterade katter och 2 rödpigmenterade) – alltså i det här fallet en katt som tävlar för att bli Champion så tävlar dessa katter också mot varandra. Domaren har bara ett certifikat att dela ut, så om din katt av någon anledning faller domaren mindre i smaken, blir det inget cert och din katt har inte kommit närmare någon titel.

Kom nu ihåg att detta är en skönhetstävling, och vi alla har olika smak, även domarna. Alla tycker ju inte att din man är lika snygg som du gör, eller hur? 😉 Så är det i kattvärlden också. Dessutom ska domaren också försöka göra en bedömning av kattens charm och utstrålning. Och om din pärla till katt inte gillar utställningar, eller är stressad den dagen, går förstås certet till den avslappade medtävlande katten som lägger sig på domarens bord och spinner.  Det ändrar dock inga privata sanningar – din katt kommer alltid vara vackrast i världen för dig, precis som det ska vara! 😉

Här hittar du detaljerna för titelkraven

I det här läget kan de bli aktuellt med en BIV. Det står för Best of Variant och syftar oftast på pälsfärgen. Alla katter som har samma färggrupp av dem som domaren bedömt i den rasen  (måste vara minst tre), tävlar nu internt mot varandra. Vilken ger domaren bästa helhetsintrycket? Är det gott om katter blir det en BIV i varje delkategori (hona, hane, junior o.s.v.) annars kan man göra en total över gränserna. Fertila tävlar dock aldrig mot kastrerade.

BIV!!
BIV!!

 

Nästa steg är Domarens bästa, oftast kallad Nominering.

Nu ska domaren för varje delkategori (hona, hane, kastrerad hona, kastrerad hane, ungdjur, junior) välja ut den katt som han vill nominera till panel, som man kallar själva finalen. De katter domaren vill jämföra mot varandra tas tillbaka till domarringen samtidigt, så domaren får en bättre överblick. Det kan ta en stund, och det är inte alltid helt lätt att hålla katten still…

fullsizeoutput_44e0

För första gången i tävlingen bedöms din katt även mot andra raser. Men inte hur som helst – alla raser är indelade i 4 kategorier, och din katt tävlar bara mot katter inom sin egen. I vårt fall, kategori 3 som står för korthåriga katter. Helt plötsligt kommer konkurrensen från andra håll, kanske en bengal eller burma. Det är väldigt intressant att lyssna på domarens jämförelser och bedömning, eftersom du förmodligen kan din egen ras ganska bra, men inte har en aning om var öronen ”ska”sitta på brittiskt korthår. 🙂

Sedan är det förstås dags för panelen. Nu tävlar alla domares nominerade katter inom samma kategori (1-4) mot varandra. Alla de domare som har examen för aktuell kategori röstar, och katten som får flest röster vinner förstås. Så nu koras en BIS – Best In Show – av finalisterna för hona, hane, kastrathona, kastrathane, senior, ungdjur och junior. Vid de flesta utställningar bär man själv fram katten till domaren för den första bedömningen, men i panelen presenteras de alltid av assistenter. Även här är det väldigt avgörande hur katten för sig, första bilden nedan visar Tassali när hon helst inte vinner 🙂 Jämför det med bilden efter, när humöret var ett annat – och hon vann!

Tassali skötte sig bra – och blev BIS!

En del tävlingar har också en BOB – Best of the Best. Det betyder att alla BIS-katter tävlar mot varandra, oavsett kategori. Otroligt svårbedömt, förstås, men det är å andra sidan allt det andra också….

Ok, var du med så här långt? Man kan alltså säga att det är två tävlingar i en –  dels mot den egna standarden, som ger dig möjlighet att tävla om titlar. Sedan tävlar din katt också mot andra raser, även om utgångspunkten förstås är antalet poäng den får jämfört med den egna rasen.

Vad behöver du tänka på om du vill ställa ut?

  • För att få ställa ut behöver du tillhöra en kattklubb. Det kan vara bra att välja en som ligger i ditt geografiska område, eftersom många klubbar ordnar olika aktiviteter eller föreläsningar som annars kan bli svårt att vara med på. Men man kan också välja en som man bara gillar, vi är tex fortfarande medlemmar i  Stockholms kattklubb efter vår tid i Sigtuna, eftersom jag tycker att den klubben är så duktig på allt pappersarbete en uppfödare behöver hjälp med.
  • Håll ögonen på SVERAK:s utställningslista. Du behöver planera och anmäla i god tid. Tänk på att en parad och/eller dräktig hona inte får ställas ut. Kolla att kattens vaccinationer är giltiga. Vaccinet mot kattpest och kattsnuva får inte vara äldre än ett år och inte yngre än 15 dagar.
  • Om du har en långhårig ras/huskatt kan du behöva lägga tid och arbete på pälsvård. Kolla med en kunnig kompis. Har du en Burmilla räcker det att kolla att öronen är rena och peta bort ev kråka från näsborrarna. Ytterligare en anledning att älska denna ras!
  • Klipp korna på katten, gärna några dagar innan.
  • Kolla att du har alla prylar du behöver:
    • Stamtavla
    • Vaccinationsbevis, Id-märkning
    • Utställningsbekräftelse
    • Burskynke, liggunderlag (går finfint att sy själv)
    • Mat- och vattenskålar
    • Liten toa
    • Någon leksak

Vad händer på plats?

När du anländer är första anhalt veterinärbesiktningen. Bara katter som är helt friska får tävla. Sedan går du vidare till incheckningen och rapporterar att du har kommit. Där får du din katts burnummer, och uppgifter om var den buren är placerad. Du fixar i ordning kattens bur, hämtar vatten och ger mat, och installerar din pärla.

Sedan tar du fram katalogen du fått/köpt vid incheckning och kollar vilken domare som ska bedöma din katt. Leta upp det domarbordet – när de är redo att sätta igång kommer du hitta en lista med katternas nummer i den ordning de ska bedömas. Det är ditt ansvar att se till att katten kommer upp till domaren, så håll koll på hur det går med bedömningarna. Ibland kan domaren dessutom välja att förändra ordningen, så det är bra att vara på hugget. 😉 Du bär fram din katt och sätter ner den på domarens bord (när de rengjort efter föregående katt, inte innan). Du kan också välja att sätta den i någon av burarna bakom domaren (kattens nummer ska stå där) så blir det inte lika svårt att tajma.

När bedömningen är över, behöver du fortfarande hålla koll på din domares bord. Ibland säger de till direkt, andra gånger skriver de bara en lista på numren på de katter som är nominerade. Så nu måste du vara på hugget för att komma tillbaka med din katt till nomineringen (om du är inbjuden) så andra slipper vänta. När nomineringen är klar, går det oftast att lite senare hämta de färdiga bedömningssedlarna vid sekretariatet på utställningen. Du behöver dem för att senare kunna styrka att din katt kvalificerat sig för en titel.

Om din katt inte blev nominerad, är det nu bara att vänta och prata som gäller. Oftast får katterna nämligen inte gå hem förrän finalen är över, även om man inte är med i den. Gick kissen vidare till final, behöver du nu hålla koll på vilken kategori som är aktuell. Du ska placera din katt i rätt bur när det är dags, så att assistenterna kan visa upp den för alla domarna.

Glöm nu inte ha roligt, prata katt och upptäcka andra raser. Ser du att någon är besökare, hjälp dem att känna sig till rätta och lära känna din katt och dess ras. Du kanske hjälper dem hitta sitt livs kärlek!

7 veckor
7 veckor