Kattens dräktighet

Parningen gick bra och nu är det bara att vänta… Vad händer egentligen, osynligt och synligt för det mänskliga ögat?

Som angelägen kattälskare går du förstås och iakttar din katt med stort intresse. Det gör du rätt i. Det finns en hel del subtila tecken man kan lägga märke till, saker som förändras lite i din katts uppförande.

Vanliga tidiga tecken på dräktighet:

  • Honan är hungrig! Hon hoppar ofta ner från sin favoritplats för att gå och äta, bara för att sedan gå och lägga sig igen. Viktökningen börjar på en gång, för att gradvis stiga.
  • Ofta blir hon lite lugnare, mer harmonisk och nöjd med att sova och mysa.
  • Många honor blir mer tillgivna och vill ha mer kel av sin ägare.
  • Har du mer än en katt hemma kan du upptäcka att din dräktiga hona plötsligt inte tycker om alla längre, hon kan bli sur och fräsig mot några av dem.
  • Den tredje veckan förser dig äntligen med ett mer objektivt bevis – honans juver blir rosafärgade (från att ha varit nästan vita eller livlöst beige) och större. Successivt glesnar också pälsen runt, så att spenen blir framträdande och lätt för ungarna att hitta.

Dag 1 

Detta är honans andra dag tillsammans med sin hane, man räknar första parningsdagen som dag 0. Under honans löp producerar hennes kropp ett hormon, FSH, som påverkar äggstockarna så att det bildas folliklar (äggblåsor för äggen att mogna i). Vid parning river hullingarna på hanens penis i honans livmoderslemhinna (alldeles riktigt, det gör ont och förklarar honans skrik) vilket lösgör andra hormon (LH) från hypofysen. När nivån av LH är tillräckligt hög (krävs oftast mer en en parning) framkallas ägglossning. Folliklarna spricker och äggen frigörs. Av folliklarna bildas gulkroppar som avsöndrar progesteron, ett hormon som honan behöver under hela dräktigheten. Så… förhoppningsvis jobbar kärleksparet på bra!

Dag 2 

Förmodligen är det nu ägglossningen sker, det tar 24-30 timmar efter allra första parningen.

Dag 3-4

Nu har spermierna tagit sig upp i äggledarna, där befruktning av äggen sker. Under honans löp har det bildats små aktiva flimmerhår, samt körtlar som frambringar ett sekret. Allt detta underlättar för spermierna att ta sig fram, och sekretet utgör dessutom näring för cellerna. Anpassningen gör att livmodern är redo att ta hand om de befruktad äggen, samt fördela dem jämnt längs livmoderhornen. Fiffigt va?! Här någonstans börjar hanen intressant nog tröttna på parningsdansen, kan han på något sätt registrera att honan redan är dräktig? Honan själv däremot fortsätter löpa, så var försiktig så hon inte kommer i kontakt med någon mer hane.

Dag 5-6

Varje befruktat ägg börjar växa, blir ett embryo med fosterhinnor. De förflyttas nu till livmoderhornen men svävar fortfarande fritt i utrymmet.

Dag 11-17

Här är det viktigt att honan inte känner sig stressad, annars kanske det inte blir något. Nu fäster äggen i livmoderväggen i de två livmoderhornen. Navelsträng och moderkaka börjar utvecklas. Cirkulationssystemet börjar utvecklas dag 15, hjärtat börjar slå redan dag 16-17.

Dag 18-21

Nu är dina efterlängtade kattungar ca 10 mm, och sitter tryggt förankrade i livmodern. Ryggraden börjar utvecklas och gulkroppen som har varit ansvarig för försörjningen så här långt börjar krympa. Här har du också ditt första tydliga yttre tecken – med alla sannolikhet har den inre utvecklingen gett upphov till rosafärgade spenar, som faktiskt syns för dig som bara har en utsida att titta på….

fullsizeoutput_4828 Färg & form före dräktighet

fullsizeoutput_4826 I dräktighetens 4:e vecka, större och mer rosa

Dag 22

Embryots huvud, ben och ögon formas och nu kan navelsträng och moderkaka ansvara helt för ungens försörjning. Kanske är din hona nu illamående på morgnarna? Livmodern utvidgas och kan orsaka en sådan reaktion. Din hona kanske rentav kräks. Ge henne många små måltider, eller låt maten stå framme så hon kan äta helt efter eget tycke.

Dag 28

Nu är fostren ca 2,5 cm stora och alla inre organ har utvecklats! Produktionen av progesteron övergår nu helt från äggstockarna till moderkakan.

Dag 29

Fostren är ca 2,5- 3 cm stora, men fullt utvecklade för sin storlek. Honans aptit är märkbart större.

Dag 39

Fortplantningsorganen är färdigutvecklade, det är bara du som inte vet om du får hanar eller honor… 😉 Nu syns den växande mamma-magen tydligt.

Dag 40-45

Det går att se fostrens skelett på röntgen.

Dag 42

Nu är fostren 10-12 cm stora och man kan känna deras fosterrörelser på honans mage. Oftast får man dock lugna sig till runt dag 50. Nu är det inte ovanligt att din hona börjar leta efter ett bra ställe att föda sina ungar på.  Varför inte hjälpa henne genom att redan nu göra i ordning en bolåda (eller flera så hon kan välja) på något ställe som är bra för er båda? Hon använder mycket tid till att tvätta sig, speciellt mage och juver.

Dag 56

Fostren är ca 15 cm långa, pälsen växer ut under den sista dräktighetsveckan, och t.o.m. färgen är klar då. Bli inte alltför orolig om din hona tappar aptiten. Livmodern tar stor plats, så magsäcken får inte samma utrymme som förut. Se till så hon kan äta många små mål under dagen. Om magen är stor kan det vara svårt för honan att sköta sin hygien. Hon kommer inte gilla att du hjälper till, men du behöver skydda vaginans öppning från allt för mycket bakterier. Använd ljummet vatten, och tvätta uppåt. Även spenarna kan vara bra att tvätta, du får bort ev hudavlagringar som kan försvåra för kattungarna att få i sig mjölken, samt håller vårtgårdarna mjuka och rena. Är katten långhårig kan det vara bra att klippa bort lite runt spenen, så pälsen inte är för mycket i vägen.

Dag 60-63

Det kan komma lite mjölk från juvren. Honan försöker tvätta vaginan ofta men har svårt att komma åt för den stora magen. Hjälp henne så ofta du kan utan att stressa henne. En mjuk öppning underlättar hennes förlossning.

IMG_0439

Dag 64:

Nu kan det ev. komma flytningar från vaginan, t.o.m. med lite blod. Nu längtar honan efter sina ungar! Bli inte förvånad om hon börjar asa runt en vuxen katt i nackskinnet, eller adopterar någon annans unge om sådan finns till hands….

Adopterad av Tassali för en stund
Adopterad av Tassali för en stund

Dag 65:

Statistiskt är det nu det händer! Fast det är förstås inget honorna bryr sig om, förlossningen kan komma när som helst mellan dag 59-72. Är den tidig, kan ungarna behöva din hjälp för att växa sig starka. Dag 69 är det bra att kolla läget med sin veterinär, och dag 70 är det klokt att fundera på om du ska ha is i magen ytterligare max 2 dygn, eller om du ska förbereda dig för ett möjligt kejsarsnitt! Rådgör med en veterinär du har förtroende för.  Har din hona redan haft en kull kan du dock räkna med att det blir ung samma dag som förra gången.